torsdag 6 september 2012

Ledsen hund.

Godmorgon!

En hund kommer till kurs och jag känner inte igen hunden alls. Jag frågar det vanliga. Löp? Det visar sig att det hänt en stor förändring i mattes liv. Hundens vardag har förändrats precis lika mycket som mattes. Det är inte konstigt att hunden deppar och inte funkar som vanligt.
För inte så längesen kom en dam med sina lilla pudel som mist sin kompis den vuxit upp med och tappat sitt självförtroende. En kurs skulle kanske hjälpa henne tillbaka till sitt glada jag. Vilket det faktiskt gjorde.

Hunden sörjer, deppar och är ledsen precis som vi. Om det händer en stor förändring i våra liv t ex en separation, någon avlider i familjen eller en flytt påverkar detta hunden precis lika mycket som oss. Hunden är väldigt påverkad av vår sinnesstämning. Hunden kan bli deppig men det kan också ta sig andra uttryck. Svårt för att koncentrera sig vid träning t ex.

I det här fallet orkade inte hunden med mattes krav på att hunden skulle vara så duktig som hon brukar och satte nosen i marken hela tiden. Detta är en annars väldigt duktig liten tjej men just nu funkar det inte. Vad måste vi göra då? Sänka kraven. Inte lära in så mycket nya saker. Låt hunden göra det den är duktig på för att känna att den kan. Lek och ha roligt med hunden istället. Låt träningen vila lite men inte helt och hållet. Då blir det konstigt för hunden. Är den van vid att jobba blir det ytterligare en förändring om man helt slutar göra det den är van vid. Men sänk kraven på vad hunden ska prestera. Gör roliga saker.

Hundar är precis som vi människor väldigt anpassningsbara så den kommer tillbaka till sitt vanliga glada jag igen. När den har sörjt eller deppat färdigt.

Ha en underbar dag!
Kram

Inga kommentarer: